• Category Archives Maquinari
 • Comprovar sectors danyats d’un disc dur amb badblocks

  Un cop recuperades les dades dels discs durs que tenien problemes, volia comprovar si aquests tenien sectors danyats. Ho he fet amb l’eina de Linux badblocks. Es pot executar de forma destructiva o no-destructiva, i jo he triat la primera perquè no tenia dades al disc que hagués de conservar. Per tant he executat:

  badblocks -wvs -o badblocks-sda.log /dev/sda

  Les opcions triades volen dir:

  -w  test de lectura i escriptura DESTRUCTIU.
  -v  mostra més informació
  -s  mostra el progrés
  -o  fitxer on escriure la llista de blocs defectuosos
  

  Si observeu la comanda, no he indicat cap partició sinó tot el disc sencer (/dev/sda), la qual cosa combinada amb l’opció -w implica que el MBR, particions existents i dades, seran destruïts.

  Si no voleu perdre cap dada del disc i fer també el test de lectura i escriptura canvieu l’opció -w per -n. Si no en poseu cap de les dues el test serà de només lectura. Per a més informació i opcions recordeu mirar el manual escrivint al terminal:

  man badblocks

  En el meu cas, després d’esperar unes quantes hores, vaig tenir sort i cap sector del disc dur estava danyat. 🙂

  Sort! 😉

  GD Star Rating
  loading...

 • GNU ddrescue per recuperar dades de discs durs

  L’altre dia (uf, ja fa un mes d’això!) vaig explicar la mala sort que vaig tenir quan dos discs durs tenien errors dels tres que tinc al meu ordinador. Abans d’ahir vaig començar les tasques de recuperació de dades, amb el programa GNU ddrescue. Al mateix manual en línia de ddrescue hi ha exemples molt útils, el primer dels quals és el que necessito jo. Anem per feina.

  Recordo que l’objectiu és recuperar les dades de dos discos idèntics de 500 GB a un tercer disc auxiliar de la mateixa capacitat, que em va deixar un bon amic meu. És obvi que l’auxiliar ha de ser de la mateixa capacitat o major que el disc que volem recuperar. Primer ho intentaré amb un disc i després amb l’altre. El paràmetre de ddrescue -n o –no-split no intenta dividir o reintentar blocs fallits, i això faig a la primera passada:

  root@jau:~# ddrescue -n /dev/sda /dev/sdb ddrescue-sda-a-sdb.log
  
  Press Ctrl-C to interrupt
  Initial status (read from logfile)
  rescued:     0 B, errsize:    0 B, errors:    0
  Current status
  rescued:  500107 MB, errsize:  143 kB, current rate:  10265 B/s
  ipos:    29744 kB,  errors:   36,  average rate:  14150 kB/s
  opos:    29744 kB,   time from last successful read:    0 s
  Finished

  El procés ha trigat unes 10 hores. Cosa que podem comprovar a partir de les dades informatives anteriors:
  500107 MB / 14,150 MB/s / 3600 s/h ≈ 9,8 hores.

  Tot seguit executo ddrescue amb les opcions -d–direct , que usa accés directe al disc d’entrada, i -r o –max-retries=<n>, que surt després de n intents. Li passo el mateix nom de fitxer de log que a la comanda anterior i així ddrescue sap que només ha de buscar els sectors on ha tingut problemes durant la primera lectura:
  Continue reading  Post ID 307

  GD Star Rating
  loading...

 • Dos discs durs comprats alhora amb errors

  Quan semblava que la setmana havia anat malament i havia acabat el divendres amb un atropellament i embenat del turmell de la cama dreta, encara podia anar pitjor. Ja ho diu l’amic l’enemic Murphy: “Si alguna cosa pot sortir malament, sortirà malament”. I com vaig llegir al llibre de les lleis de Murphy: “si alguna cosa va malament, anirà pitjor”.

  El cas és que el dissabte, em disposava a fer feina a l’ordinador de casa, quan de sobte vaig començar a notar problemes d’accés a disc, i un sorollet sospitós. Després de comprovar que no podia escriure a la partició de dades, vaig reiniciar la màquina i van aparèixer els errors al syslog…


 • Maduixa es torna a renovar

  En primer lloc cal agraïr la col·laboració d’en Carlos Jiménez (jimix) per llur aportacions. El hardware del nou maduixa ha passat a ser:

  Pentium III a 1GHz, 192 MB de RAM, targeta gràfica de 32 MB, disc dur de 2,5 GB substituït per un de 8 GB (muntat a /home), i disc dur afegit de 1,7 GB (/).

  Durant el muntatge del nou hardware vam fer algunes fotos:

  Thumbnail foto de maduixaThumbnail foto de maduixaThumbnail foto de maduixaThumbnail foto de maduixa

  Al final l’aspecte exterior va quedar igual, però ara funciona millor  😀

  GD Star Rating
  loading...

 • Maduixa es renova

  El Hardware i el Sistema Operatiu de maduixa han estat renovats. Fins ara tenia un Pentium I a 75MHz amb 16MB de Ram i ara: Pentium I a 133MHz, 48 MB de RAM, 2 discs durs de 1,2 GB (muntat a /) i 2,5 GB (muntat a /home).
  Slackware 10.0 amb kernel 2.4.26.

  Pc amoïnat

  Serveis actius:

  Apache/1.3.31 Server at maduixa.homelinux.net Port 80

  PHP 4.3.7 (cli) (built: Jun 5 2004 00:11:51)

  Copyright (c) 1997-2004 The PHP Group
  Zend Engine v1.3.0, Copyright (c) 1998-2004 Zend Technologies

  MySQL Ver 12.22 Distrib 4.0.20, for slackware-linux (i486)

  Samba Version 3.0.4

  Cups Version 1.1.20

  GD Star Rating
  loading...