• Category Archives Ajuda
  • Caràcters unicode amb el teclat a GNU/Linux

    Avui [per fi] he descobert com escriure caràcters unicode directament amb el teclat a GNU/Linux!

    Fa molts anys que amb el sistema operatiu innombrable havia après una combinació de tecles clàssica: ALT+126 per escriure el símbol ~ , titlla o la marca gràfica de sobre de la lletra ñ. Amb Linux aquest caràcter pren  molta més importància perquè representa la home de l’usuari. Afortunadament, hi ha una manera molt més fàcil i accessible de teclejar la titlla i que no necessita recordar combinacions ni números: senzillament amb Alt Gr + 4 (no serveix el número 4 del teclat numèric).

    Doncs bé, amb els següents passos ara també podrem introduir qualsevol caràcter unicode només amb el teclat:

    1. Pressionar Ctrl+Shift+u de forma simultània, o bé primer Ctrl+Shift i sense deixar-les anar després la u.
    2. Deixar-les anar totes. Veurem que apareix una lletra u subratllada.
    3. Ara podem introduir el codi hexadecimal del caràcter que vulguem escriure.
      Per escriure la titlla ~ seria 007E o simplement 7E.
    4. Pressionar la tecla enter o espai.

    L’únic problema és que cal saber de memòria el codi hexadecimal del caràcter que desitgem escriure, però aquest ja el teníem també abans amb el 126.

    A fer sonar els símbols unicode ♪ ♫

    GD Star Rating
    loading...

  • Configuració de teclat per defecte a LXDE

    A continuació explicarem com configurar més d’una distribució o mapes de teclat a l’entorn d’escriptori LXDE (Lightweight X11 Desktop Environment). És possible que també es pugui fer mitjançant la interfície gràfica o GUI, però de la forma que ho explicaré és ben senzill.

    En el meu cas, la màquina està configurada per defecte amb la distribució de teclat espanyola ‘es’, de manera que és la usada per entrar a la sessió de cada usuari des del display manager (gdm, kdm, lightdm, mdm…). Però un cop fet el login i entrar a la meva sessió d’usuari, vull tenir per defecte el mapa de teclat ‘es dvorak’, però disposar alhora de la possibilitat de canviar al ‘es’ en qualsevol moment. Per aconseguir-ho, editem el següent fitxer:

    vi ~/.Xkbmap

    I hi posem la línia següent:

    -option grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll es(dvorak),es

    On alt_shift_toggle permet canviar entre els mapes de teclat pressionant simultàniament les tecles shift + alt, i grp_led mostrarà al LED scroll o de desplaçament quina de les dues distribucions està activa.

    Desem el fitxer i ja ho tenim llest. En sortir de la sessió d’usuari i tornar-hi a entrar ja tindrem es-dvorak per defecte. És important doncs, l’ordre amb què definim els diferents layouts; el primer serà sempre l’opció per defecte.

    A més a més, si volem canviar entre tots dos mapes de teclat amb un clic de ratolí en lloc de fer-ho amb la drecera de teclat, podem afegir un element a la barra de tasques, anomenada “quadre” a LXDE. Sobre qualsevol punt del quadre, cliquem amb el botó dret i triem l’opció “Afegeix / Elimina elements del quadre“. A la següent finestra fem clic sobre “Afegeix” i novament s’obrirà una altra finestra, on triem “Commutador de disposició de teclat“. Un cop afegit el podem ordenar amunt o avall, segons on el vulguem tenir posicionat de la barra. Jo l’he deixat a la dreta de tot.

    Ara, amb aquest nou botó del quadre, podrem canviar entre mapes de teclat amb un sol clic, i si deixem el ratolí al damunt durant un moment, ens dirà textualment quin estem utilitzant en aquest moment.

    A teclejar!

    GD Star Rating
    loading...

  • El quadre de diàleg “Executa” (Alt + F2) a LXDE/Openbox s’obre en segon pla

    Una altra cosa ha passat després de l’actualització a Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot: el quadre de diàleg per executar comandes o aplicacions s’obre en segon pla (per defecte s’executa amb la drecera de teclat Alt + F2). És a dir, que es troba sota de la finestra que tinguis en primer pla i no rep el focus. Amb una cerca ràpida he trobat aquest enllaç, on indica com es pot resoldre:

    https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=992240#p992240

    Només cal editar el següent fitxer:

    nano ~/.config/openbox/lxde-rc.xml

    I afegir-hi aquestes línies cap al final del fitxer abans del tancament de l’etiqueta <application>:

    <application>
      <!-- ... -->
      <application name="lxpanel">
        <focus>yes</focus>
      </application>
      <application name="pcmanfm">
        <focus>yes</focus>
    </application>
    

    I aplicar els canvis amb la comanda:

    openbox --reconfigure

    Ara sí, en teclejar Alt + F2 tenim el quadre de diàleg en primer pla i amb el focus 😉

    GD Star Rating
    loading...

  • No arrenca el display manager lxdm en actualitzar a Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot

    A partir de la versió d’Ubuntu 11.10, Oneiric Ocelot, el gestor d’accés o display manager canvia. Fins ara s’havia usat per defecte GDM, o KDM a Kubuntu, i ha estat substituït per LightDM, que és molt més lleuger i permet nous temes per a la pantalla d’accés; que podrien ser compartits per totes les distribucions de la família d’Ubuntu: Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu… Com bé es pot llegir aquí: https://blueprints.launchpad.net/ubuntu/+spec/desktop-o-lightdm

    El problema que jo he tingut és que ja tenia configurat un altre display manager: lxdm, i en actualitzar ja no arrencava. La configuració de quin volem utilitzar es troba al fitxer:

    cat /etc/X11/default-display-manager
    /usr/sbin/lightdm
    

    Així que només cal que l’editem i canviem la línia pel nostre gestor preferit (informació més detallada a https://wiki.ubuntu.com/LightDM):

    sudo nano /etc/X11/default-display-manager
    /usr/sbin/lxdm
    

    I ara sí, en reiniciar ja torno a tenir el gestor que tenia abans 🙂

    GD Star Rating
    loading...